ÚJ

Hírek

1. állomás

 

2013. május elsejével a projekt elindult. A szakemberek megkeresését követően, elindultak a konzultációk. A projekt első fázisa az adminisztrációs, illetve ütemezési feladatok ellátása volt. Ezek után megkezdődhetett a program magját képző fóliasátor rendszer megtervezése. A következő paraméterekkel:

 

1. szimpla, fóliaborítású ház, vázszerkezet; 3méter széles, 1 2 méter hosszú

2. szimpla, fóliaborítású ház, vázszerkezet; 4 méter széles, 24 méter hosszú.

 

A felmérést követően a Kismetál Kft. vállalta a kivitelezést és kapta a megbízást. A talajmunkák befejezését, valamint a növénylista összeállítását (megbízott: Koltai Tamás biológus) követően megkezdődtek az építés munkálatai.

 

 

2. állomás

 

A pályázat teljesítésének első szempontja a Miskolci Autista alapítvány, Szakáld településén fenntartott gazdaságának állatállomány bővítése. A jószágok száma a következőképpen alakult:

 

1.  1 anyakoca, 8 kismalac

2. 10 kecske

3. 50 tyúk

 

A bővítéshez a szükséges infrastruktúra (ólak, takarmánytárolók) kiépítése is megtörtént. A szakáldi gazdaságban autizmussal élő és szellemileg sérült fiatalok dolgoznak szakoktatói segítséggel. Az állatok gondozása mellett növénytermesztés is folyik; kukorica, takarmány, zöldfűszerek, répa, karalábé, uborka. A gazdaság otthont és foglalkoztatási lehetőséget is teremt a sérült fiataloknak; mindezt egy kiegyensúlyozott, természetes környezetben. A szakáldi gazdaságnak komoly szerepe van, hiszen a megtermelt termény részben fedezi az MAA konyhájának nyersanyagigényét. Ezért lett része a bővítés a „Palánta” projektnek; hiszen az fontos része a fenntartható gazdaságnak.

 

 

3. állomás

 

A fóliasátrak telepítésének első lépése a cölöp alapok beütése volt. Ezt követően a horganyzott zártszelvény váz felállítása és szerelése történt meg. A termeléshez szükséges termőföld terítése volt a következő lépés, amely egy hosszú és körülményes folyamat. A munkálatok a vázállítást követően a következő lépésekkel folytatódik:

 

1. a vázszerkezet szerelése; ajtók, szellőzők öntözés kialakítása

2. a fólia telepítése

3. kazán, fűtőrendszer kialakítása

4. magaságyas termelés kialakítása, palánták telepítése

5. fűtés, öntözőrendszer üzembe helyezése

 

Az építési munkálatokban az Accenture tanácsadói cég önkéntesei is részt vesznek.

 

 

4. állomás

 

2013. augusztus 30-án kiemelt támogatónk; az Accenture tanácsadó cég alkalmazottjai önkéntes munkájukkal segítették a Palánta projekt alakulását. A fóliasátrak építésében és a termőföld terítésében vettek részt. Köszönjük áldozatos munkájukat!

 

 

5. állomás

 

Koltai Tamás a fóliasátrakban elvégezte a növényágyak kijelölését, valamint szeptember hónapban elvetette a termények magjait. Ezzel megindult a valódi kertészeti munka.
A napi növénygondozást egyelőre két megváltozott munkaképességű fiatal végzi, azonban
a munkák gyarapodásával ez a szám eléri majd a meghatározott a foglalkoztatottakra vonatkozó létszámot (10fő).  (Fotó: Háhn Péter)

 

 

6. állomás

 

 A terápiás kert növényágyásainak kitűzésében és kialakításában; Madarász Dóra tájépítész segítette a technikai személyzet munkáját. A szakember október végétől csatlakozott a Palánta projekt csapatához. Értékes tanácsaival a szegélyek kialakítására és a kert kiterjedésére vonatkozó korrekciókkal járult hozzá a kert létrejöttéhez. Madarász Dóra a részletes növénylista összeállításával és a kertészeti munkák szupervíziójával vesz részt a projekt megvalósulásának későbbi szakaszaiban.

 

 

7. állomás

 

A terápiás kert növényágyainak szegélye telepítésre került. A tél beállta előtt a közlekedőkre kerülő fakéreg beszerzése van csak hátra. A növények és a kerthez tartozó tárgyak telepítése tavasszal fog megtörténni.

 

 

8. állomás

 

A téli időszakban a rossz időből kifolyólag a kertészeti munkák kissé háttérbe szorultak, azonban a projekt folyamatosan halad előre. December-január folyamán megtörtént a MAA konyhájának felújítása, gépesítése, valamint a szolárrendszerek telepítése. Ezek a beruházások fontos részei a lakóotthon fenntarthatóvá tételének. Az új, korszerű és energia hatékony berendezések az alábbiak: 200- és 280 literes főzőüst, gázfőzőzsámoly, gördíthető melegen tartó pult, 2 db mélyhűtő láda és 2 db hűtőszekrény, valamint egy elszívó ernyő.

 

9. állomás

 

A fóliasátrak fűtőrendszere telepítésre került és megtörtént az első próbafűtés. Az őszi vetés eredményeképpen február végére megjelentek az első palánták. Azonban a növényállomány bővítése- és a kívánt terméshozam elérése érdekében a szakemberek trágyázást, valamint újravetést tartottak fontosnak. Ezzel szinte minden körülmény biztosított a foglalkoztatási program elindításához. Tehát a tavaszi időszakban a MAA lakóotthonában élő fiatalok fognak a fóliasátrakban dolgozni; az ott található növényeket gondozni.

 

 

10. állomás

 

Jelentjük: nyár van! Berobbant a bioszféra! Szépen alakul a fóliasátor. A fiatalok aktívan
részt vesznek a növények gondozásában. Koltai Tomi és csapata szuper munkát végeznek.
A megtermelt növények a betakarítást követően az alapítvány konyháján kerülnek felhasználásra.

 

 

11. állomás

 

A terápiás kert növényágyait Madarász Dóri- és csapata folyamatosan telepíti.
Az izgalmas folyamat során a szenzoros- és taktilis ingerfeldolgozásra ható
növények kerülnek kiültetésre. Nagyon várjuk a végeredményt!

 

 

12. állomás

 

Augusztusban megérkezett a Palánta projekt első önkéntese. Kövi Zsófia tevékenyen részt vett a kertészeti munkákban és rövid idő alatt jó kapcsolatba került a MAA Lakóotthonában élő fiatalokkal. Közvetlenségével és lelkesedésével, továbbá az autizmus témája iránti feltétlen elkötelezettségével, mindannyiunk szívébe belopta magát. Zsófi várunk vissza!

 

 

13. állomás

 

A projekt a finisbe érkezett. A kertészeti munkák lezárultak. Most már csupán a tárgy léptékű elemek kivitelezése van hátra; padok, ülőkék, madáretetők kihelyezése. Továbbá  hátra van még a pavilon méretű fűzfaépítmény építése. Ennek munkálatai már elkezdődtek!

 

 

14. állomás

 

Elkészült a középen álló fűzfaépítmény lehetőséget ad az elvonulásra, elrejtőzésre.

A belső térben ülőalkalmatosságok és egy bambuszból készült szélcsengő található.

 

 

15. állomás

 

Elkészültek a szenzoros terápiához igazodó vizuális segédanyagok. Az egyes érzékelési zónák jelölésével, kiemelésével a kezelés folyamatát lehet erősíteni, alátámasztani

 

 

16. állomás

 

Az őszi nyárnak köszönhetően, még folynak a tereprendezési és ültetési feladatok! A pénteki napon a Coca Cola önkéntesei csatlakoztak a munkánkhoz! Köszönjük a segítséget!

 

 

17. állomás

 

A kerthez készülő bútorok, használati tárgyak az MAACRAFT műhely munkája. Egy ülőke és pad szett, illetve egy egyszerű madáretető, amely a műhelyben található fahulladék felhasználásával készült. Az autizmussal élő foglalkoztatottak a tárgyak elkészítésének 60%-ban tudnak részt venni. A bútorok mellett egyéb más kiegészítők kerültek kihelyezésre, pl.: madáretetők, információs táblák.

 

 

18. állomás

 

Elkészültek a Palánta Projekt kertészeti fejlesztései! A csodálatos napsütéses őszi napon vére megcsodálhattuk a terápiás kertet és a fóliasátras termelést!

 

 

ÚJ